Filtre
Lukke

Forstå flytende bølgedempere

Forstå flytende bølgedempere

Bølgedempere er kritiske på steder med sårbare strender som sliter med erosjon eller overtopping. Mange eiendomseiere bruker dem også til å øke verdien, sikkerheten og funksjonaliteten til eiendommen ved sjøen. Les videre for å lære mer om bølgedempere, hvordan de fungerer og hvorfor eiendommen din kan ha nytte av en.

Les hele artikkelen eller gå til en bestemt del: 

Hva er bølgedempere?

Bølgedempere er installert på vannet - med en del av demperen som er igjen på og over havet og den nederste halvdelen når under vann - for å redusere energien og påvirkningen fra innkommende bølger. Du finner dem på offentlige, industrielle, kommersielle og noen boligeiendommer, som marinaer, campingplasser, strender og parker. 

De har lignende funksjoner som steinsprutere og bølgebrytere, men er egnet for storskalabruk og er mer visuelt tiltalende. Avhengig av typen, kan en demper se ut som en stor fjellstruktur, flytende bøyer eller en kombinasjon av de to. Fordi de er så store og forankringssystemene har en tendens til å være komplekse, monterer marine entreprenører eller et offshore byggefirma det meste av demperen utenfor stedet, og transporterer den deretter i seksjoner til installasjonsstedet, hvor de jobber fra en lekter eller flytende arbeidsplattform .

Mange bølgedempere har to formål, og fungerer også som ekstra fortøyningsplass for båtfolk eller flytende gangveier for gjester.

Hvordan fungerer en bølgedemper?

Bølgedempere, enten flytende eller faste, bruker en kombinasjon av vektede topper med forankringssystemer under vann for å reflektere og spre bølger fra siden og fremovervendt støt. Designet redegjør for vanntype og tilstand, bølgelengde, bølgehøyde, vanndybde og bølgehentningsavstand. En dempningsdesigner kan samarbeide med en miljøverner for å måle det riktige påvirkningsnivået for det omgivende miljøet og ta hensyn til eventuelle spesielle hensyn, som truede marine arter eller strandforhold.

Dempere kan fortøyes horisontalt, vertikalt eller begge deler. Størrelser varierer avhengig av hvor stor avstand du prøver å beskytte langs strandlinjen, mens materialene gjenspeiler investorens budsjett og typen vann - enten saltvann eller ferskvann - som demperen og forankringssystemet vil operere i.

Når bølger passerer, under og gjennom demperen, blir de mindre og mindre innflytelsesrike, og noen ganger forsvinner de helt. Dempere oppnår dette ved å bruke en kombinasjon av to metoder:

  1. Reflekterer innkommende bølger fra siden, beveger dem i en ny retning og vekk fra eiendommen
  2. Naturligvis forsvinner bølgen og reduserer dens størrelse og innvirkning når den passerer over og under demperen

Bølgedempere er tilgjengelige i en rekke størrelser, former, materialer og forankringssystemer. Noen design er enkle, mens andre har bevegelige elementer som kan bidra til å eskalere prosessen. Noen typer kan til og med fungere som en WEC-metode (Wave Energy Converter) , der bevegelige elementer hjelper til med å samle og konvertere bølgeenergi til elektrisitet. 

Noen dempere er parret med falske marine planter, som tang, installert på undersiden for å tiltrekke og oppmuntre fiskeinnbyggere. Andre installasjoner på undersiden, som gummistykker, hjelper til med å fjerne sterke understrømmer. Tilleggsfunksjoner som en demper kan ha inkluderer perforerte eller skrånende paneler for å hjelpe til med å separere og spre bølger ytterligere.

Fordeler og ulemper ved flytende bølgedempere

Flytende bølgedempere er et alternativ til faste, permanente installasjoner. De er den beste løsningen hvis du arbeider med utfordrende strandlinjer, svake jordforhold eller innenfor stramme romlige begrensninger.

Fordeler med flytende dempere

Fordeler med flytende dempere

Sammenlignet med faste dempere er flytende dempere:

  • Justerbar til vannet: I likhet med flytende dokker stiger og faller flytende dempere med vannstanden, slik at de fortsetter å fungere riktig, selv i perioder med lite eller kraftig regn.
  • En kostnadseffektiv løsning: Når du tar hensyn til kostnadene, er dybden på fortøyningssystemet det som sannsynligvis vil ha mest innvirkning på investeringen din. De er også det eneste kostnadseffektive alternativet for dypt vann eller regioner med en sårbar innsjø eller havbunn.
  • Minimalt invasiv: Flytende plattformer og rør er langt mindre invasive enn permanente strukturer som avbryter naturlig bevegelse og sirkulasjon under vannet. Mange bølgedempere oppmuntrer marine liv ved å gi et beskyttende ly for noen dyr og fisk.
  • Avtakbare og tilpasningsdyktige: Flytende dempere er ikke avhengige av jordforhold, så de kan tilpasses mange miljøer. De skaper også minimal visuell innvirkning og bevarer utsikten over sjøen. Dette er en kritisk kvalitet hvis eiendommen din er avhengig av utsikten for å tiltrekke besøkende, som i en marina med uteservering eller en lokal vannpark. Du kan tilpasse noen flytende dempere med tilleggsfunksjoner, som støtfangere, fendere eller terrassebord på toppen for å maksimere bruken og verdien. I motsetning til permanente dempere, som kan fryse i isete vintervann, er flytende dempere lettere å fjerne og lagre for sesongen.

Ting å tenke på

Mens flytende bølgedempere tilbyr mye allsidighet og fleksibilitet, passer de ikke riktig for alle eiendommer. Tenk over følgende før du investerer i moloen din:

  • Vannstand og forhold: Flytende dempere tilpasser seg vannstanden, inkludert lave nivåer, men du bør aldri plassere dem på vann som kan tørke ut helt eller nå farlig lave nivåer. Dette kan føre til at de bunner ut under lavvann og tørke, og muligens blir skadet i prosessen. I likhet med permanente dempere kan de være ineffektive mot ekstremvær, som stormflo, sterke orkaner eller tsunamier.
  • Vedlikehold og inspeksjoner: Alle bølgedempere krever hyppige inspeksjoner, forebyggende vedlikehold og reparasjoner av og til. Dette inkluderer kontakter, fortøyninger, kabler, kjeder, plattformer, terrassebord og alle tilleggsfunksjoner som kan påvirke demperens ytelse eller levetid.
  • Vis avbrudd: Selv om bølgedempere ofte er nødvendige for å skape en tryggere marina eller bevare strandlinjen din, kan de forstyrre en ellers naturlig, vakker eiendom ved sjøen. Hvis du er bekymret for den visuelle effekten, bør du vurdere en demper laget av naturlige materialer med lav profil, slik at effekten blir minimal.

Enten du investerer i en permanent eller flytende design, må du alltid jobbe med en miljøekspert før du velger og installerer en bølgedemper på eiendommen ved vannkanten . De kan hjelpe deg med å velge det beste designet med minst mulig miljøforstyrrelse og forskyvning av dyrelivet.

Typer flytende bølgedempere

De vanligste typene flytende bølgedempere er bundet, boks, pontong og matte.

1. Bundne moloerdempere

Forbundne moloerdempere er delvis nedsenket rør eller kuler - vanligvis laget av polyetylen - fylt med flytende skum eller luftkamre for å forbli flytende mens de er festet på plass. 

Når bølger strømmer gjennom og under moloen, agiterer undervannselementene bølgene for å redusere effekten. Lengden på forankringsbåndet varierer, avhengig av typen og frekvensen av bølger i området. Sammenlignet med andre metoder, er bundet dempere bedre egnet for hav- og dypvannsapplikasjoner, siden de krever minimal forankring.

Forankrede moloer er også:

  • Lavt engasjement takket være deres minimale forankring.
  • Kostnadseffektiv, fordi du ikke trenger å investere i så mange materialer eller ankerrelatert arbeidskraft.
  • Enkelt å fjerne, flytte og lagre.

Fordi de mangler en solid overflate på toppen, er ikke bundet moloer ikke flerbruks, som noen bølgedempende systemer. De kan ikke brukes til å fortøye båter eller lage et turområde for gjestene.

2. Box Breaker Attenuators

Box breakers er et vanlig alternativ for eiendomseiere som søker en langvarig, holdbar løsning. De er laget av hulede betongbokser, noen ganger fylt med polystyren eller lignende materialer, for å gi en sterk, stabil overflate på toppen. Det endelige resultatet er en lavprofil, visuelt tiltalende betongvegg som stopper og reduserer bølgerelatert bevegelse på vannet. Avhengig av størrelse og strukturell stabilitet, kan boksebryteren støtte fiske, gå og midlertidig fortøyning for mindre fartøy.

Før du investerer i en kassettbryter, bør du vurdere kostnadene ved løpende vedlikehold og skadereparasjoner, noe som kan være kostbart med tanke på plassering, størrelse og vekt på demperen og kompleksiteten i forankringssystemene.

3. Pontoon bølgebryterdempere

Pontoon Breakwater Attenuatorer fjerner mesteparten av en bølge

Dempere for pontonbølgebryter er lange, rektangulære flytende seksjoner festet med fleksible eller semi-fleksible kontakter for å bryte bølger. Entreprenøren vil designe din ponton-demper for å imøtekomme dine spesifikke behov, da effektiviteten i stor grad avhenger av hvor bred og høy de er og hvor avstand fortøyningslinjene er under vannoverflaten.

Den viktigste fordelen med pontong-stilen er at den kan nå bredde nok til å spre flertallet av en bølge. 

Imidlertid må tilkoblingspunkter inspiseres og vedlikeholdes regelmessig for å fortsette å fungere riktig.

4. Matte Breakwater Dempere

Mattebryterdempere er laget av resirkulert gummi, vanligvis hentet fra dekk, som griper sammen i et vevd eller rutenettlignende design på toppen av vannoverflaten. Noen ganger tilsettes flyteskum for å øke oppdriften. Matten er bundet sammen på en solid ramme eller stolper, med hvert stykke forbundet med kjettinger, tau, belter eller kabler. 

Matte bølgebryter passer godt for mange eiendommer fordi de er:

  • Et miljøvennlig alternativ takket være bruk av materialer etter forbruker og minimalt invasiv flytende design.
  • Kostnadseffektiv, perfekt for mindre boligapplikasjoner.
  • Lett avtakbar, utskiftbar eller reparert, med minimal ekspertise eller nødvendige verktøy.

Matte-dempere er ikke like sterke eller holdbare som andre typer moloer og er kanskje ikke like effektive, spesielt i store applikasjoner eller på grovt vann.

Typer av dempningsankringssystemer

Typer av dempningsankringssystemer

Flytende bølgedempere trenger et sikkert forankringssystem som holder dem på plass. Forankringssystemet må være langt nok til å imøtekomme vanndypet mens det gir minimal innvirkning på skitt eller sand på sjøen eller havbunnen. Transportabilitet og vinterholdbarhet er også viktig å vurdere, siden produsenter kan anbefale å fjerne dempere for sesongen i områder som er utsatt for snø og is.

Mulige forankringssystemer inkluderer:

  • Dødvektige ankere: Dødvektige ankere er betongblokker som hviler på bunnen av innsjøen eller havet og får styrke fra å grave i jorden og skape friksjon.
  • Pæleankre: Entreprenører kjører pæleankre i elva, innsjøen eller havbunnen for å imøtekomme spesifikke jordtyper og forhold.
  • Kjeder og kabler: Kjeder, elastiske linjer og tunge kabler festes - i krysset eller krysset mønster - til demperen og ligger fortøyd under vann eller til nærliggende strukturer. Jo lengre og bredere demperen er, jo mer kjetting eller linje er nødvendig.

I likhet med dempningssystemet, blir de fleste forankringssystemene satt sammen utenfor stedet og deretter installert fra en lekter eller plattform før de tilfører resten av stykkene.

4 grunner til å investere i en bølgedemper

Bølgedempere begrenser overdreven vannbevegelse og bevarer strandlinjer, bukter og marinaer ved å skape en tryggere og mer funksjonell havnefront. Dette er fire grunner til å investere i en bølgedemper for din private eller offentlige eiendom.

1. De gjør fortøyning og ombordstigning tryggere

Bølger kommer fra flere kilder, som vind som blåser over vannet, sterke tidevann og strømmer og naturlig gravitasjonsbevegelse. Noen bølger er tilfeldige, noe som betyr at de dannet seg og flyttet fra en "unaturlig" forstyrrelse i vannet, som en båtmotor, padlebevegelser eller plutselig støt. 

For marinaer, parker og campingplasser kan denne uforutsigbare vannbevegelsen skape et usikkert miljø for båtfolk og deres fartøyer. Bølgedempere reduserer eller eliminerer sterke naturlige og tilfeldige bølger drastisk, og etterlater vannet nær strandlinjen roligere. Dette er ideelt hvis eiendommen din huser langsiktig fortøyning, siden båtfolk er interessert i å lagre fartøyene sine i marinaer med forutsigbare, sikre vannstander og bølger.

Det samme gjelder hvis du betjener en båtrampe eller et utsettingspunkt - jo tryggere vannet er, desto mer imøtekommende og tilgjengelig er det for både nye og erfarne båtfolk, uansett om de bruker en stor motorbåt eller en liten kano. Rolig vann kan hjelpe gjestene dine til å føle seg tryggere når de går inn og ut av havnen, og skaper en jevnere fortøynings- og lanseringsprosess med færre ulykker.

2. De integreres med Dock-design

Flytende kai drar nytte av bølgedemping fordi jo mindre bevegelse på vannet, desto sterkere blir kai. Heldigvis kobler de fleste bølgedempere seg enkelt sammen med ditt eksisterende dock- og gangsystem, slik at du kan lage et design som passer dine eiendomsbehov, budsjett og vannforhold. 

3. De beskytter eiendommen din

Den rette bølgedemperen kan beskytte eiendommen din ved å:

  • Forebygging eller minimering av stranderosjon.
  • Suppler eksisterende erosjonskontrollstrategier, som installasjon av riprap.
  • Bevare infrastrukturen ved vannkanten, som bygninger, grønne veier og gangveier.
  • Forebygge skade på kai eller båt forårsaket av sterke bølger.
  • Tilbyr ekstra beskyttelse mot undergang og sterke strømmer.

4. De gjør eiendommen din mer funksjonell

Å dempe bølgene i nærheten av marinaen, campingplassen, offentlig park, havn eller strand holder havna og båtrampene mer funksjonelle. Ved å kontrollere og redusere bølgepåvirkningen trenger du ikke å bekymre deg for at heier eller båtramper er midlertidig ubrukelige når det blåser, eller når vannstanden er høy.

Invester i din waterfront eiendom med EZ Dock

Flytende kaier og bølgedempere jobber sammen for å skape en tryggere og mer funksjonell eiendom ved vannkanten. Akkurat som flytende dempere, justeres EZ Dock flytende dock-seksjoner med vannstanden, slik at båtene ikke lenger er tilgjengelige under lav- eller høyvann. Vår modulære design lar deg mikse og matche de riktige seksjonene for å imøtekomme størrelsen og plasseringen til din bølgedemper.

Kontakt EZ Dock eller finn en distributør i nærheten for å begynne å planlegge dokkeoppsettet ditt og lære mer om EZ Dock-fordelen.

Invester i eiendommen ved vannkanten med EZ Dock

Dele: